Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2012

Η χερσαία χελώνα


 Οι χερσαίες χελώνες ζουν αποκλειστικά στην ξηρά και υπάρχουν σήμερα περίπου 50 είδη. Τρέφονται κυρίως με φυτά αλλά θεωρείται παμφάγο ζώο. Τους χειμερινούς μήνες οι χελώνες πέφτουν σε χειμέρια νάρκη και η γονιμοποιήση τους γίνεται τους θερινούς μήνες, γεννώντας από 2 ως 12 αυγά.
Συγκεκριμένα τα 3 χερσαία (άγρια)είδη της Ελλάδας(και τα μοναδικά της Ευρώπης) είναι: -το είδος Testudo hermanni (με μερικά υποείδη, από τα οποία κάποια εντός και κάποια εκτός Ελλάδας), ελληνιστί Χελώνα μεσογειακή ή χέρμαννη ή του Χέρμαν.Απαντά κυρίως στην Ηπειρωτική Ελλάδα, την Εύβοια και στα Ιόνια νησιά, -το είδος Testudo graeca, κοινώς ελληνική χελώνα. Στη χώρα μας απαντά κυρίως στη βόρεια και κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα και σε ορισμένα νησιά(Εύβοια,Μήλο,Κύθνο,Θάσο,Σαμοθράκη,Λήμνο,Κώ,Χίο), -το είδος Testudo marginata ,με ελληνική ονομασία Μαυριτανική ή Κρασπεδωτή χελώνα το οποίο θεωρείται ενδημικό είδος της Ελλάδας (εκτός Ελλάδας εντοπίζεται μόνο στη Σαρδηνία, όπου μάλλον έχει μεταφερθεί από τον άνθρωπο).Απαντά κυρίως στη νότια και κεντρική Ελλάδα,φθάνοντας βόρεια μεχρι τον Όλυμπο.
Γενικώς δεν θεωρούνται απειλούμενα είδη αλλά ο πληθισμός τους έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω του ανθρώπου.Είναι τα πιο μακρόβια Σπονδυλόζωα, εν τούτοις η ανάπτυξή τους είναι γρήγορη, με την γεννητική ωρίμανση να επιτυνγάνεται πρίν τα 10 χρόνια για τα αρσενικά και λίγο πιο μετά για τα θηλυκά.
Τα νεογέννητα χελωνάκια των τριών αυτών ειδών έχουν μήκος 3-3.5cm και όταν μεγαλώνουν μπορούν να φτάσουν (οι μαυριτανικές κυρίως) τα 30-35cm +, ενώ το βάρος τους μπορεί να ξεπεράσει τα 10kg .
Στην αιχμαλωσία,γενικά, ζουν περισσότερα χρόνια οπότε αποτελούν μακροχρόνια δέσμευση από μέρους μας. Τόσο μακροχρόνια που μάλλον θα κληροδοτηθεί.
Συγκεκριμένα και οι 3 χελώνες ξηράς τις χώρας μας προστατεύονται αυστηρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου